Борисов обсъди с Меркел битката с коронавируса

0
24
меркел
Снимка: архив

Сега е моментът да покажем на нашите граждани, че можем да се обединим и да действаме заедно, казал българският премиер

Европейският съюз трябва да продължи пътя си на единство в борбата с последиците от вируса. Това каза премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха темите на предстоящото видеоконферентно заседание на лидерите на Европейския съюз тази вечер, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов изрази задоволство от доклада на Германското председателство на Съвета на ЕС относно напредъка по координирания подход на ЕС в отговор на пандемията.

Министър-председателят благодари на канцлера за постигнатото от Германското председателство споразумение с ЕП за следващата Многогодишна финансова рамка и за Пакета за възстановяване.

Премиерът Борисов изрази надежда рамката и решението за собствените ресурси да бъдат одобрени възможно най-бързо от Съвета на ЕС, за да може държавите членки да се възползват от тези инструменти и финансови ресурси навременно и пълноценно в борбата с вируса и последиците от него.

Сега е моментът да покажем на нашите граждани, че можем да се обединим и да действаме заедно, заяви той. Борисов посочи, че предложеният пакет за МФР и „Следващо поколение ЕС“ е балансиран и приемлив за страната ни.