Борисов обяснил на Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо

Този тон трябва да е урок и за българските политици, обясни Румяна Бъчварова

0
305
борисов
Румяна Бъчварова

Турският президент уверил, че няма териториални претенции към България

Вчерашната среща разчупи едни ледове, които отдавна задържаха отношенията между ЕС и Турция. Това бе и целта при организирането й. Само така могат да се решат актуалните проблеми както в двустранни отношения, така и в глобален план. Това заяви началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

„Посочено беше , че с тази среща се поставя началото на един процес, който трябва да започне оттук нататък и трябва да се състои от размяна на мнения, съгласуване на позиции, по-силно сътрудничество между ЕС и Турция. Това е формата, в която оттук нататък ще се развиват отношенията. Ние предложихме до края на нашето председателство да има такава среща“, добави тя. „Тезата на Ердоган бе, че турската страна прави всичко възможно за да гарантира първо собствената си сигурност и граници и второ да помогне на бежанците в кризата, за да могат в даден момент да се върнат по родните си места.

С това бе обяснена военната операция „Маслинова клонка“ и действията в Рим. Ердоган искаше да убеди европейските партньори, че много бързо могат да бъдат върнати голям част от бежанците. Бе представена мисията в Рим като мисия с хуманитанен характер“, каза още Бъчварова. На въпрос за какво настояха европейските лидери, тя отговори: „Има много ясни позиции кои са темите, по които няма съгласие с Турция.

Те заявиха много настойчиво, че трябва да се подобрят отношенията с държавите членки особено с Гърция и Кипър. Изслушан бе Ердоган в обяснението му защо се е стигнало до тези конфликти“. „Изключително съм впечатлена от тона, с който бяха проведени вчерашните разговори. Става дума за уважение и ясни позиции.

Този тон трябва да е урок и за българските политици. Съжалявах, докато слушах тези разговори, че няма възможност повече хора и политици от България да бъдат свидетели на тези разговори“, каза още Бъчварова. Запитана какво обсъдиха Борисов и Ердоган на четири очи, началникът на кабинета Борисов отговори: „Българският премиер имаше такива разговори с тримата участници преди самата среща, те бяха на четири очи. Темите от разговора му с Ердоган бяха представени и на общия разговор.

Там Борисов посочи, че са били разгледани широк кръг двустранни теми, които към момента не са решени и стоят отдавна. На Ердоган бе обяснено, че изказването за Кърджали е прозвучало неприемливо на българсаката страна. Борисов е получил уверение, че това не е намек за претенции по отношение на реалните граници към момента“.