Протестиращите отсвириха енергийния министър

0
79
Снимка: архив

И пернишките миньори излизат на протест

Енергийният министър Румен Радев пристигна в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“, където той и неговият заместник Красимир Ненов трябваше да се срещнат с протестиращите енергетици и миньори, синдикати и административното ръководство на ТЕЦ „Марица изток 2“, предава БНР.

Представителите на протестиращите и синдикалните лидери на организациите от КНСБ и КТ „Подкрепа“, които бяха поканени на тази среща, не се появиха. На място е само административното ръководство, с което министъра на енергетиката Румен Радев ще се срещне.

Той обяви, че искал да направят срещата тук, за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак след това ще посети магистрала „Тракия“ и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях.

Вчера министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат, ще получат до 36 работни заплати.

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят. В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд.

Пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник.

Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява, заявиха работещите във въгледобива и енергетиката.

Те настояват да бъдат приети всички внесени в министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.