Протестиращите в Перник искат оставката на областния управител

0
45
Ирена Соколова

Нивото на язовир „Студена“ започнало да се повишава

Нов протест в Перник заради водния режим. Хората искат оставката на областния управител Ирена Соколова, съобщи bTV. Тя излезе при протестиращите и ги покани да присъстват на експертния обществен съвет, който се провежда днес. Те обаче отказват.

По думите й оставката е акт, който може да бъде извършен всеки момент, но по-важно е да се намери решение на проблема. Соколова подчерта, че в момента има план за справяне. Тя показа събрани данни от направената от нея обиколка на водосборната зона вчера, които сочат големи разлики в количеството постъпление на вода.

„Разликата е драстична, но има специалисти, които ще обяснят това. Ние намерихме на голяма част от водоизточниците незаконни отклонения на вода“, изтъкна още областният управител.

Протестиращите искат да знаят кога язовирът е източен и къде е отишла водата. Те настояват всички отговорни да си подадат оставката и да отидат на съд.

Пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че нивото на язовир „Студена“ вече е положително. По думите му през изминалото денонощие за първи път не е имало намаляване на обема на язовира, а притокът е бил повече от разхода.

Владимиров е на мнение, че това дава надежди, че ще имат достатъчно воден резерв, докато започнат по-обилните снеговалежи и след това снеготопенето.