Борисов отвърна на Радев за смъртността: Когато неговата партия управлява, мрат повече българи

0
347
Снимка: Правителствена информационна служба

Не вярвам, че един обединител на нацията може да говори така, коментира премиерът

Премиерът Бойко Борисов изрази изумлението си от упреците на президента, че правителството си приписва заслугите на медиците за справянето с пандемията и за това, че по време на управлението на ГЕРБ смъртността расте и са починали 600 000 сънародници.

„Вярно ли така е казал? Не вярвам, че един обединител на нацията, държавен глава вече 4 години, може да произнесе такива думи. Ако си спомним тия 3-4 месеца на служебното правителство, когато той беше и президент, и премиер, единственото, с което запомнихме тия 3-4 месеца, са желанието скоростно да се похарчат милиарди за грипените и липсата на над 100 милиона в митниците по време на бума на контрабандата на това управление, и ние никога не сме си позволили такива квалификации и тон“, коментира премиерът.

„4 г. той е държавен глава – значи поне 200 хил. са умрели по негово време, когато е върховен главнокомандващ и държавен глава“, добави Борисов. По време на нашето управление са се родили над 770 хил. българи.

Той добави, че вчера е слушал интервюто на вицепрезидента Илияна Йотова, която го обвини, че е скрил проф. Венцислав Мутафийски. „А той беше срещу мене, пиехме кафе и гледаме брифинга сутринта. Тя казва, че заедно трябва да излезем от кризата. Е, това ли е заедно сега, това ли е добронамереност“, скочи Борисов.

Той цитира статистика, според която по време на мандата на БСП през 2005 г. са починали 113 хил. души, а 2009 г. са били 108 хил. „По време на неговата партия мрат повече“, отсече премиерът.