Борисов от Мюнхен: Тероризмът, коронавирусът, нелегалната миграция създават проблеми и паника, важни са дипломацията и мира

0
34
Снимка: МС

В българската делегация с Борисов е и външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в традиционната Конференция по сигурността в немския град.

На летището българският премиер Борисов бе посрещнат от екип на YOU TUBE канала на конференцията, който осигурява цялостна информация за участието на европейските и световни лидери в събитието. Мюнхенската конференция и YOU TUBE канала въведоха този формат миналата година, за да достигнат до младата аудитория в глобален мащаб.

Една от целите на проекта е да покаже на зрителите случващото се зад сцената на световния форум за външна политика и сигурност. Сред участниците в този формат са били генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и доскорошният управляващ директор на МВФ Кристин Лагард. Каналът разполага с близо 3 милиона гледания на създадените видеа и достигна до широка аудитория през каналите в социалните мрежи на участниците в конференцията.

Основана през 1963 г., Мюнхенската конференция по сигурността приема всяка година стотици високопоставени официални лица и десетки световни лидери за дискусии по световните предизвикателства. Целта на събитието е да изгражда доверие и да допринася за мирно разрешаване на конфликти чрез неформален диалог в рамките на международната общност, имаща отношение към сигурността. През последните години конференцията се утвърди като водещия световен форум за обсъждане на международната сигурност.

Тази година световният форум отново събира близо 500 лидери, които ще се фокусират върху новите предизвикателства пред сигурността. В различни формати те ще обсъдят разширяването на сътрудничеството в областта на отбраната и либералния международен ред.

Днес и утре по време на конференцията българският министър-председател Бойко Борисов ще участва в дискусии по важни международни теми и ще проведе редица двустранни срещи.

За първи път във форума в Мюнхен ще участва френският президент Еманюел Макрон. САЩ ще имат трима официални представители – държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър и министърът на енергетиката Дан Бруийет. Очакват се там да бъдат и председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси, и Мит Ромни, единственият сенатор републиканец, гласувал за отстраняване на президента Тръмп от поста при процедурата за импийчмънт. В Мюнхенската конференция ще вземат участие външните министри на Китай, Русия и Иран – Ван И, Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф.

В българската делегация с Борисов е и външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Западният свят трябва да се намеси по-активно за разрешаването на конфликтите в Сирия, Иран“, заяви Борисов. „Тероризмът, коронавирусът, нелегалната миграция създават проблеми и паника. Но на първо място е важно – дипломация и мир“, посочи той.