Борисов разговаря с 3-ма премиери и президент за бюджета на ЕС

0
33
Снимки: МС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Българският премиер застъпи позицията, че за да бъде постигнато съгласие по финансова рамка 2021-2027 г., трябва да се приемат разумни компромиси

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия – премиерите Мете Фредериксен, Стефан Льовен, Марк Рюте и канцлера Себастиан Курц в Брюксел. В разговора участва също президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Във фокуса на срещата бяха преговорите за новия бюджет на ЕС. Българският премиер застъпи позицията, че за да бъде постигнато съгласие по многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. трябва да се приемат разумни компромиси в името на по-доброто бъдеще, устойчивото развитие, конкурентоспособността на ЕС и на изглаждането на неравенствата в рамките на европейското семейство.

„Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред. В този контекст традиционните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.