Борисов: Със спасението на 48 000 братя и сестри евреи България оставя ярка следа в световната история

0
26
Бойко Борисов Снимка: МС

Дори във времето на най-голямата печал и ужас за човечеството, надеждата и стремежът към добро винаги ще надделеят, написа премиерът във фейсбук

„10 март е датата, на която България оставя ярка следа в световната история. През 1943 г. нашият народ, Българската православна църква и представители на институциите – в лицето на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, дават ясно да се разбере, че достойнството на човешкия живот е най-висша и неизменна ценност. Идеал, на основата на който е изградена и съвременна Европа – обединена и непреклонна в действията си за защита на човешките права“.

Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който отбеляза деня, в който си припомняме подвига със спасяването на българските евреи.

„Спасението на 48 000 наши братя и сестри евреи от ужаса на Холокоста е най-категоричната демонстрация, че дори във времето на най-голямата печал и ужас за човечеството, надеждата и стремежът към добро винаги ще надделеят над ненавистта и разрухата. В дните на изпитания, пред каквито е изправен и днес светът, това е универсален урок по хуманност, който, вярвам, ще ни направи по-силни и ще бъде нашето най-мощно оръжие в борбата с омразата“, написа още лидерът на ГЕРБ.