Борисов успокоявал Заев цяла нощ, казал му да не дава оставка

0
42
борисов
Бойко Борисов и Зоран Заев

Няма да налагаме оръжейно ембарго на Турция, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов посъветвал колегата си от Северна Македония Зоран Заев да не си подава оставката, защото свършил много работа. Двамата разговаряли миналата нощ няколко пъти, след като стана ясно, че европейските лидери за момента отказват започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Часове говорихме с него, те са емоционални, положиха много усилия, никоя държава не си е сменяла името, разказа той.

Европейският съвет все пак ще се върне към обсъждане на темата „Разширяване“ на ЕС преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

По думите му нищо не е приключено и са били отчетени положените усилия от двете страни. Борисов коментира, че има страх от разширяването на съюза, но припомни българската подкрепа за двете страни. Никой не е казал не, всеки казва да се подготвят максимално добре, за да нямаме после проблеми, изтъкна той.

Борисов припомни, че когато страната ни вземаше своето решение за присъединяване в ЕС и НАТО, всички са били категорични, че това е нашият път. Ако в Северна Македония и Албания има сили, които в даден момент биха могли да се върнат назад, това също е голям риск, посочи премиерът.

По повод предстоящия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка той каза, че сме изпълнили всички препоръки. Така че да видим сега какво ново ще се появи, каза министър-председателят, според когото десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е.

Борисов съобщи, че евролидерите са приели, че всяка една държава сама решава дали да наложи оръжейно ембарго на Турция заради конфликта със Сирия. След спиране на огъня не виждам смисъл да си наложим такова за българската военна промишленост, посочи той.

На въпрос за какъв евробюджет ще настоява България, Борисов каза, че искаме 1.3% от БВП.