Борисов: Ще купим шведски самолети срещу инвестиции

Пожелайте ми успех в Берлин, за да доведем инвеститори, поиска премиерът

0
79
борисов
Бойко Борисов

Договаряме със Стокхолм разсрочено плащане на машините

Ако България закупи военните самолети „Грипен“, то това означава и шведската държава да поеме съответни ангажименти към България. Това обясни пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, преди да отлети за Берлин. В белгийската столица той бе за да присъства на редовното заседание на ЕС. Борисов акцентира, че за превъоръжаване на армията ще отидат над 3 млрд. лв. – за сухопътни машини, самолети и фрегати.

Премиерът обясни, че е разговарял лично с шведския премиер и му е казал, че предстои един дълъг процес до 2029 г. с инвестиции и индустриално сътрудничество, ако тръгнем да работим заедно.

Разчитаме на шведски инвестиции в нашата икономика, на откриване на нови работни места, за да можем да си върнем инвестицията.

Освен това той допълни, че ще бъдат поставени и условия за отсрочено плащане, лизинг или превеждане на сумите на части, защото натоварването на българския бюджет ще бъде огромно. В тази посока ще бъдат водени преговорите от нас с шведските партньори, това съм обяснил и на министър Каракачанов, допълни още Борисов.

Военно-промишлените комплекси не обичат да им се поставят условия, да им се плаща разсрочено. Те искат парите на куп, инак свалят премиери, иронично посочи премиерът.

Пожелайте ми успех в Берлин, за да доведем инвеститори, поиска премиерът, преди да отлети за немската столица.