Борисов: 88 000 дози сме разпръснали из страната /видео/

0
36
Снимка: фейсбук

25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечените места

Премиерът Бойко Борисов проверява днес как върви ваксинацията в малките и отдалечените населени места, която в момента се извършва от мобилни екипи. В случая – село Самуилово, община Петрич. Заедно с него бе шефът на националния щаб Венцислав Мутафчийски, както и здравният министър Костадин Ангелов, съобщава „Монитор“.

Ангелов поясни, че са направили нужната организация с големите болници в София и вече са създали мобилните екипи, които да са на разположение на кметовете, за да тръгнат до всяка точка. А там, където личните лекари не могат да стигнат, за да вземат ваксини от РЗИ, това ще стане със съдействието на коли на МВР, които ще ги носят на джипитата с хладилни чанти.

„Ако трябва и с БТР-те“, пошегува се Борисов. „До всяка точка ще стигнат ваксини“, увери на свой ред Ангелов.

Борисов получи като подарък мед от местните хора. Премиерът поясни, че 88 000 дози са разпръснати из страната само днес и ваксинирането ще продължи докато дойдат 18, 5 млн. ваксини. Борисов каза, че никъде по света не избират ваксини и напомни, че ваксините са най-добрите и са одобрени от Европейската агенция по лекарства.

Мутафчийски заяви, че най-възрастният ваксиниран е на 96 години, като добави, че хората са проявили отговорност. Само вчера са ваксинирани 1500 души във ВМА.“По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото без ваксина“, каза Мутафчийски. Той поясни, че у нас има 4 млн. души, които не са защитени, и заяви, че трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на заболяването.

Ангелов на свой ред заяви, че ще има на разположение 25 мобилни екипи и ще има конкретен координатор в МЗ, а при нужда колите на полицията ще разнасят ваксини до личните лекари.

Пред местните Борисов уточни, че сега в селото се правят 4 улици.