БСП каза на Радев, че трябва да се съобрази с епидемичната обстановка при насрочване на изборите

0
948
Румен Радев и Корнелия Нинова Снимка: архив

Социалистите напомнят, че сме в пандемия

БСП показа, че не одобрява бързането на държавния глава да издаде указ за насрочване на парламентарните избори още в първия възможен ден – 28 март. Това пролича от позицията, приета на заседание на изпълнителното бюро на партията.

Социалистите признават, че президентското правомощие предвижда Румен Радев да издаде указа за парламентарните избори по свое усмотрение, но в същото време напомнят, че сме в пандемия.

„Определяне дата за избори е конституционно правомощие на президента. За четири години никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция.

За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива“, се казва в позицията на ИБ на БСП относно определената от президента дата за провеждане на парламентарните избори.

Подчертава се, че към датата на издаване на Указа за насрочване на изборите, той трябва да е съобразен с епидемиологичната обстановка.

„Ние продължаваме подготовката си за избори“, се казва още в позицията на социалистите, приета на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.