Бум на заразени с COVID-19 абитуриенти във Велико Търново

0
262
Снимка: Pixabay

Първият случай на заразен зрелостник е от началото на седмицата

Абитуриентските балове във Велико Търново скоро ще се превърнат в огнище на коронавирус. Седмица след като младежите преминаха по червения килим в крепостта Царевец, вече е ясно, че сред тях има заразени с коронавирус, пише „Монитор“.

Първият случай на заразен зрелостник е от началото на седмицата, той беше настанен за лечение в болница в Русе. Само два дни по-късно втори младеж се е почувствал зле. Оказа се болен от COVID-19 и също е приет в болница.

Междувременно от търновската здравна инспекция издириха общо 125 контактни лица на първия установен заразен. От тях 37 бяха поставени под карантина и им бяха взети проби. Седем от пробите се оказали положителни. През следващите дни най-вероятно бройката ще се окаже доста по-голяма. Предстои да бъдат направени тестове и на останалите установени контактни лица. До този момент област Велико Търново беше с доста малко заразени с коронавирус.

Съществува много голяма вероятност след абитуриентските балове да настъпи бум на заразените младежи. Те ще разпространят вируса в различни части не само на областта, но и на България, тъй като на тържеството, където са били заразените абитуриенти, са присъствали ученици и родители от 7 области на страната.