България с оферта към „Хюндай“, за да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електромобили у нас

0
129
Борисов пред репортери Снимка: фейсбук

Чакаме решение на борда на компанията, заяви премиерът Борисов

Ние дадохме офертата си на „Хюндай”, те казаха какво търсят и чакаме решение на борда на компанията дали ще инвестират в завод в България, каза в Сеул пред репортери премиерът Бойко Борисов . Не е възпитано да се говори, преди да си реши фирмата допълни той.

„България е известна със заводите си в автомобилостроенето. Страната ни е прекрасна дестинация, с много добро качество, с много добри възможности“, коментира министър-председателят.

За първи път от 1990 г. български премиер е на посещение в Южна Корея. По време на визитата си Борисов посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“, който се намира в гр. Хуасонг.

Българският министър-председател отбеляза, че решенията на компанията „Хюндай“ се взимат от членовете на бордовете и изрази надежда, че ще продължим да имаме успех в разговорите. Той посочи, че по време на посещението с водената от него делегация в иновационния завод, страната ни е представила офертите си. „Те бяха в България, ние – тук“, заяви премиерът Борисов и уточни, че ако накрая „се харесаме и е взаимноизгодно“, ще бъде положено началото на партньорство. „Но и сега правим доста неща за „Хюндай“ в България“, посочи Борисов.

„Заради продължаващите с „Фолксваген“ преговори, навсякъде в света са чули за страната ни“, каза още премиерът Борисов. Той посочи, че са възможни инвестиции от Република Корея в производството на батерии, акумулатори, в иновации и по отношение на суперкомпютъра, който от догодина ще е в България. „Много добре познават България, останах приятно впечатлен“, изтъкна Бойко Борисов. Той припомни, че след като през 2017 г. премиерът на Република Корея е бил в България, доста се е увеличил стокооборотът между двете държави.

„Страната ни е привлекателна за инвестиции не само в машиностроенето, но и в сферата на туризма“, добави българският министър-председател. Той подчерта, че целият Център за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“ е бил с български знамена, надписи, дори на полицейските коли и мотори, което е ярък знак за отношението към страната ни. „Стабилността в България се отчита, така че да бъдем търпеливи, нещата с инвестициите ще станат“, посочи премиерът Борисов.

Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е над 1,5 милиарда евро,  каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов, който е част от българската делегация. „Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании. Компанията, която проверява България, работи с всички големи компании“, посочи още той.

„Трябва те да дойдат в България и да направим анализ какво може да се реализира в страната ни като стратегическо партньорство“, добави още той.