България ще подкрепи преговори за присъединяване на Албания към ЕС, но не и за Северна Македония

0
76
Екатерина Захариева Снимка: МС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева даде изявление за позицията на страната ни за проекта за преговори

Можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, но България на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за позицията на Република България по точка „Разширяване“ на Съвета на външните министри на ЕС.

„Току-що приключи разглеждането на точка „Разширяване“. Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет не могат да се вземат решения. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания“, каза още министър Захариева.

„Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени от решението от март. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония“, допълни още Захариева.

Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания.