В България няма санкционирани руснаци, искали гражданство срещу инвестиции

0
29
България
Снимка: архив

Според ЕК предоставянето на гражданство срещу инвестиции не отговаря на европейското законодателство, коментира Моника Мосхамер от правния отдел на комисията

 България е съобщила на Европейската комисия, че у нас няма руски граждани, обхванати от санкциите на ЕС, които да са поискали българско гражданство срещу инвестиции. Това съобщи пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Мосхамер от правния отдел на ЕК, съобщава Дарик.

Тя отбеляза, че ЕК се е свързала с нашата страна, Кипър и Малта заради очакването да не се предоставя гражданство срещу инвестиции на граждани на Русия и Беларус, засегнати от европейските санкции, въведени заради войната в Украйна. Мосхамер допълни, че властите в Кипър са съобщили, че са отнели предоставеното кипърско гражданство срещу инвестиции на деветима руски инвеститори и 49 членове на техните семейства, обхванати от санкциите. В Малта е било отнето гражданството на двама руснаци, един от които е санкциониран от ЕС, а вторият – от САЩ.

Според ЕК предоставянето на гражданство срещу инвестиции не отговаря на европейското законодателство, отбеляза Мосхамер.

По въпроса с предоставянето на право на престой срещу инвестиции все още има опасения, че граждани на Русия и Беларус могат да се възползват. Това посочи Йоханес Люкнер от дирекцията на ЕК по въпросите на миграцията. Той допълни, че няколко държави от ЕС обмислят да прекратят тези възможности. По неговите думи комисията очаква право на престой да не бъде осигурявано за руски и беларуски граждани, които подкрепят войната в Украйна по някакъв начин.

„Препоръчваме държавите да прекратят предоставянето на право на престой срещу инвестиции за всички граждани на Русия и Беларус“, поясни Люкнер. Той представи данни, според които 13 държави от ЕС са отказали право на пребиваване на граждани на Русия и Беларус, обхванати от санкциите.

Люкнер добави, че 11 държави в ЕС са прекратили възможностите за предоставяне на право на престой за всички граждани на Русия и Беларус.