Парламентът прекрати членството на България в две международни банки, в които основен акционер е Русия

0
83
Министерският съвет
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Законопроектът е внесен от Министерския съвет и бе подкрепен със 138 гласа „за“

Парламентът гласува на първо четене да прекрати членството на България в две международни банки – Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

Законопроектът е внесен от Министерския съвет и бе подкрепен със 138 гласа „за“.

Правителството предлага на депутатите да приемат Закон за денонсиране (отказ от спазването на договор) на споразумението за Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Причината за бързането е, че скоро страната ни в едната банка ще остане единствен съдружник от ЕС, а в другата ще сме само с Унгария, защото всички останали страни членки на Европейския съюз приключват процедурата по оттегляне.

ГЕРБ/СДС

Унгария не се присъединява към общата позиция.

Международната инвестиционна банка е финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните, членки на МИБ, са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро, или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия, Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро, или 7,56 процента.

След като Европейският съюз предприе координирани действия заради войната в Украйна, още на 2 март миналата година е взето решение на МС да се предприемат действия във връзка с общата позиция на ЕС нейните членове да прекратят членството си в двете банки.