Евродепутати осъдили използването на бесилки и ковчези от протестите в България

0
208
Емил Радев

Поредните опити за атаки и дискредитиране на България от страна на социалистическата партия и Радан Кънев не успяха, коментира Емил Радев

Евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България, твърди „24 часа“. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България.

Във фокус на заседанието бе върховенството на закона в България. Срещата протече при закрити врати, но съдейки по отзвука сред колегите в ЕП, сред основните проблеми, поставени главно от неправителствени организации, са били дискриминацията на ромите, правата на ЛГБТ общността, Истанбулската конвенция, която страната ни не е ратифицирала, както и казуси в ромските махали, свързани с налагането на карантина и разрушаването на постройки”, разказва за медията евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той обясни, че ЕНП е подкрепила провеждането на изслушване в подкомисията след сигнали от асоциацията на прокурорите и от главния прокурор за натиск над прокуратурата в разрез с гарантираната в Конституцията независимост на съдебната власт в България.

На заседанието са обсъждани и правомощията на главния прокурор, както и текущите разследвания, които се водят в България срещу олигарси. Зададени са и множество въпроси за актуални законодателни промени, които ЕК също е очаквала.

Разгледало се е и положението с мониторинговия механизъм, за чиято отмяна ЕК даде препоръки в последния си доклад, а в края на миналата година ЕП излезе със становище да бъде свален от комисията. „Съветът трябваше също да се произнесе по въпроса, така че след това комисията да вземе решение за окончателно отпадане на мониторинговия механизъм, каквото все още официално няма. Въпреки това за всички е ясно, че действия по изготвяне на нов доклад за България не се предприемат”, обясни Радев.

Той напомни, че през септември се очаква и новият доклад на ЕК за всички държави – членки относно състоянието на върховенството на закона.

Надяваме се, че през есента най-после ЕК ще има предложение за мониторингов механизъм, който да обхваща всички страни в ЕС. Като евродепутат аз лично вече няколко години активно работя за такъв общоевропейски механизъм. Радвам се, че в ЕП се подкрепя идеята за механизъм, който да обхваща върховенството на закона, състоянието на демокрацията, свободата на медиите – проблеми, които са особено важни в настоящия момент за всички държави – членки“, допълни евродепутатът.

Поредните опитите за атаки и дискредитиране на България от страна на социалистическата партия и Радан Кънев не успяха, коментира още Радев.

От началото на този мандат виждаме опити да се атакуват магистрала „Струма“, АЕЦ „Белене“, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ – все проекти от национално значение за България. Свидетели сме на многократни опити да бъде дискредитирано и усвояването на европейски фондове от българските общини и бизнеса. Пореден пример е и днешното заседание, на което обект на атаки бе върховенството на закона в България“, допълни той.

Очертава се добро партньорство между десния Радан Кънев и социалистката Елена Йончева. Всъщност колегата Кънев в крайна сметка не успя въобще да събере подписи в групата на ЕНП, така че те бяха събрани изцяло от групата на социалистите и от групата на зелените. Вероятно това е поредната бъдеща коалиция в национален план, но уви, тя работи срещу България. Защото като атакуваш в момента родината си по жизненоважни за нея проекти, а искаш да управляваш, трябва да си даваш сметка за последствията вбъдеще. Защото залагаш на карта магистрали, енергийни проекти, свързани с по-евтин ток например и др.“, каза още евродепутатът от ГЕРБ.