България ще участва с 20 млн. евро в инициативата „Три морета“

0
13
Снимка: архив

Тя е важна платформа за регионално сътрудничество в енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, коментира премиерът Бойко Борисов

С 20 милиона евро ще участва България в инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“, в която страната ни е заедно с още 11 европейски държави, съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Инициативата е изключително важна платформа за регионално сътрудничество с фокус върху връзките в търговско-икономическата област и върху създаването на по-голяма свързаност по линията север-юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Инвестирайки в „Три морета“, разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти. В този контекст само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата юг-север.
Участието на България в инициативата „Три морета“ е геостратегическо и още по-силно затвърждава важната роля на България в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво, отбелязва Борисов.