Кой вкара държавата в „Чешка уличка“ ?

Масираната атака по кабинета, обслужвана от президента Радев, странно съвпада, с опитите на Москва да дестабилизира Балканите

0
221
чез
Снимка: архив

Силно съмнително остава поведението по казуса „ЧЕЗ“ на властите в Прага

Стефан Ташев

Опитват се да повторят сценария от 2013 г за свалянето на правителството. Това обяви преди дни премиера Бойко Борисов по повод скандалът с покупката на ЧЕЗ от никому неизвестната до миналия петък Гинка от Пазарджик. Скандалът тресе държавата вече от седмица.

Казано по-просто това е петия или шести опит да се свали кабинета. И това няма как да не се види с просто око. Пробваха с политизирани полицейски протести, с вотове, с гейтове. Сега обаче атаката е масирана-в синхрон, като скачени съдове, всеки ден се изказват Корнелия Нинова и президента Радев. Атаката обаче има и международен привкус.

Ако се абстрахираме от политическите глупости, които се леят всекидневно от „експерти“, трябва да си зададем въпроса кой вкара правителството и самата държава в „чешка уличка“. Терминът е футболен и означава тактическа комбинация с участието на двама състезатели. Играчът от задна позиция отправя топката към партньора си в коридор, в дълбочина. Става особено популярна през 30-те години на миналия век и е използвана на Световното футболна първенство през 1934 г. в Италия, където тимът на Чехословакия става втори в света.

Такава „чешка уличка“ се разиграва и в момента със скандала за ЧЕЗ.

Сделката, за която се говори от година, се осъществява в Прага. Оттам идват и основните новини за нея. От медията на премиера в оставка Андрей Бабиш, наричан тук чешкият Пеевски. Да припомним, че ЧЕЗ е контролирана от държавата компания, като в Надзорния и съвет е зам.-министъра на финансите.

Оттам се подава топката в дълбочина и тя тупка у нас. Премиерът Бабиш няколко пъти, включително и пред български медии, е категоричен, че сделката е факт, че всичко е проверено от надзора на компанията и всички съмнения около собственика са изчистени. Странно нали, особено при две силно съмнителни офшорни компании с руски капитали, формално притежавани от грузинци. На какво се дължи тази толкова твърда позиция ?

Публично известни са симпатиите на чешкия президент Милош Земан към Русия, както и на кабинета в оставка. По това Земан си прилича много на българския президент Радев, който всеки ден тъжи за санкциите срещу Русия и за „топлите взаимоотношения“ между двете държави. Президентът е подозрително хиперактивен в последните дни-няма ден без негов коментар по сделката. Той директно атакува кабинета, обикновено след изказване на Корнелия Нинова.

Има ли руска намеса в скандала ? Връщайки се назад към 2013 г премиерът Борисов много добре знае кой организира „народният протест“ срещу кабинета. Дали не бяха същите полувоенни формирования, които тренират военни действия по горите, обучавани от руски инструктори ? И за които службите се правят, че не ги виждат.

Масираната атака по кабинета, обслужвана от президента Радев, странно съвпада, с опитите на Москва да дестабилизира Балканите, за което предупреди и шефът на НАТО Расмусен.

Нещо като координира атака отвън и отвътре. Как иначе Корнелия Нинова ще обясни как се „спира“ частна сделка с подписка.

Чешката уличка“ се подкрепя с две странни неща на първо четене. Първо с Гинка Върбакова са свързани лица от ЧЕЗ и лица от конкурента и неуспял кандидат-купувач на фирмата „ЕнергоПРо“ от Чехия.

Два месеца преди сделката от „Инерком“ напускат двама чехи, представители на „ЕнергоПро“. Случайно или не ?

А като консултат на „Инерком“ по сделката е бивш шеф на ЧЕЗ-България. Случайност ?

В момента държавата е нагазила в прекалено мътни и дълбоки води, задълбочени от присъствието в сделката на хора от досиетата „Панама“ за международните перачници на пари.

Какво ще излезе от цялата история остава да гадаем.