Валери Симеонов: Всички осъзнаха, че хазартът е пандемия

0
46
симеонов
Валери Симеонов

В Комисията по хазарта става въпрос за много сериозни корупционни зависимости, казва лидерът на НФСБ

,,Законът за хазарта мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващи, и опозиция са убедени, че е време за един такъв закон. Нямаше противопоставяне, имаше различни становища, но е назряло времето за този законопроект. Хората започнаха най-сетне да разбират, че хазартът е една проказа с мащабите на пандемия, която нанася поражения на българското общество заради свободния режим, наложен от най-различни оператори, което довежда до зависимост, която мога да сравня като зависимостта от наркотиците и която понякога коства, освен имущества, и човешки животи“, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ.

,,Второто, което не е за подценяване, е информацията, която излезе от братя Найденови за Васил Божков. Тогава бяха изнесени данни, че между 210 и 260 млн. лева са нанесени като щета на бюджета от началото на периода на тези частни лотарии. Напоследък Агенция „Държавна финансова инспекция“ и финансовото министерство говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет.  Хубаво е, че излезе тази информация, от която се разбра също така, че хората, които е трябвало да отговарят за контрола, са били зависими, в случая Комисията по хазарта. Моето лично убеждение е, че в тази комисия става въпрос за много сериозни корупционни зависимости“, каза още той.

,,Председателят ѝ взимал 10 000 лева на ден, което подсказва, че явно наистина става дума за мащабна корупционна сделка, която ощетявала държавния бюджет. Законопроектът е доста по-краен и категоричен. Хубаво е, че този момент настъпи и че бях подкрепен от ГЕРБ, което бе много важно за прокарването на законопроекта“, сподели лидерът на НФСБ.

,,Факт е, че г-н Божков говори със самочувствие за някакви зависимости, за които обаче не е предоставил никакви данни. В случая той само внушава някакви неща. Вижте братя Найденови – когато са били заплашени от него, излязоха и изкараха всичко с данни за бизнеса на Васил Божков и самия него. Но ето че за една седмица законът беше прокаран и мерките спрямо Божков бяха взети. Видях една смелост на действията от страна на държавата, която беше приятна изненада“, коментира той.

,,Трябва да покажем, че в България не се толерира корупцията. Не трябва да очакваме Херо Мустафа да извади един заек от шапката като фокусник и да заяви едно име. Има и корумпирани журналисти. Защо Венелин Петков и Антон Хекимян не са изнесли информацията за Божков, след като Цветомир Найденов е бил при тях и им е предал информацията за цялата схема“, попита депутатът.