Връщат 2-годишния Мехмед на семейството му днес

0
32
Горският стражар Муртаза Клечов намери детото. Снимка: Нова тв

Момченцето е в добро състояние, според родителите му то е било отвлечено

2-годишният Мехмед, който изчезна от дома си в Якоруда и бе издирван цял ден вчера, ще бъде върнат днес на семейството му. Той е в болницата в Разлог в много добро състояние, направени са му изследвания, няма следи от насилие. Социалните служби са дали разрешение момченцето да бъде върнато на семейството му.

„Докато си карах автомобила, видях детето легнало на пътя. Слязох и видях, че е видимо добре. Качих го в колата и го откарах в най-близкото село – Бунцево. Там ме чакаха всички разследващи полицаи”, разказа пред NOVA горският служител – Муртаза Клечов, който намери Мехмед.

Снимка: МВР

На близо 15 километра от дома – на такова разстояние беше намерено 2-годишното дете, което изчезна в Якоруда. То беше открито само в гората и все още няма отговор на въпроса как е стигнало дотам.

Според родителите му 2-годишното дете е било отвлечено. Проверява се и версията момчето да е достигнало само до гората по черен път.

Муртаза обясни още, че детето не му е казало нищо. „Само ме гледаше, направих му снимка, за да го види майка му. Тогава се усмихна, изплези се”, каза още Клечов.

„Беше гора, реката е на 20-30 метра, но там е стръмно много при тази река. Движило се е босичко по черния път, следичките му се виждаха. Възможно е да стигне дотам само, те си живеят в гора – органите да разследват, да си преценят“, каза още той.

Много доволни сме от целия екип на МВР. Контактен е, детето е добре. Баба му го е питала къде и с кого е бил, но той все още не иска да каже, стресиран е. Не знаем защо е бил отвлечен. Това заяви пред БНТ дядото на 2-годишния Мехмед.

Няма как Мехмед да е изкачил сам стръмния склон по пряката пътека и да се озове на мястото, където е открит, защото теренът е много труден за малко дете, категоричен беше баща му Зия Мехмед Юркин в интервю за bTV.

Близките на Мехмед са убедени, че похитителят на детето се е уплашил от присъствието на полицаите и жандармеристите и го е оставил на пътя.

Семейството е щастливо след прекараната безсънна нощ.

Районната прокуратура в Разлог образува досъдебно производство за изясняване на причините за изчезването на Мехмед, както и дали това е в резултат на извършено престъпление – противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице.

Разследването е започнало при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на прокурор.