Вълчев: Маските няма да се носят в класните стаи

0
11
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

Вероятно ще купим пречистватели за въздух в училищата, каза министърът

Новата учебна година ще започне присъствено, увери отново министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че обучението ще е присъствено. Ще бъде трудна година и е нужен баланс – да не прекъснем обучението и да запазим здравето“, каза министърът пред БНТ.

Дистанционната форма все още не е достатъчно разработена. Затова през предстоящата учебна година ще се даде превес на присъственото обучение, но при определени противоепидемични мерки.

„Други страни са избрали сходни варианти. Грипната ваканция няма да е ваканция, надявам се да се приеме – да се превключва на работа в електронна среда“, каза още той. Вълчев призна, че има притеснени родители.

„Имаме списък с хронични заболявания, с които децата могат да изберат да останат вкъщи. Ще има дистанционна форма“, добави министърът.

„Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа“, каза още той.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата. Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и конкретно за ректора на ЮЗУ Вълчев уточни, че има наредба, която ще подпише до края на седмицата и тя предвижда заплатата на ректорите да зависи от изпълнението на определени цели, важни за обществото – например колко са променили учебната програма, колко са развили млади преподаватели. С официална позиция от вчера ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви, че заплатата му не е 16 000 лв., а е 4800 лв. месечно.

Матурите засега остават каквито са, но поради автономията на висшите училища, те имат правото да преценяват дали да използват резултатите от зрелостните изпити при бала за кандидатстване. Остава възможността висшите училища да решават дали да имат собствени кандидатстудентски изпити, както и да се полагат допълнителни кандидатстудентски изпити. Ще бъде преразгледано и заплащането на лекторите на базата на нови принципи.