Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година, обсъждаме да се учи през юни

0
25
Красимир Вълчев

15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина

Няма да има нулева учебна година. Обсъжда се удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция. Не е изключен вариант да се учи през юни. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина. Около 45% от училищата са на дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% учат дистанционно с разрешение на просветния министър.

137 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много училища са преминали към онлайн обучение в областите София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Ситуацията е трудна за всички. Няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училища да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Не можем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца, каза министър Вълчев.

По думите му диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

„Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява“, коментира министърът.

Той напомни, че ни предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение.

Според Вълчев до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение.