Вълчев иска електронно обучение и през грипните ваканции

0
6
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

Министърът участва в заседанието на Комисията по образование

Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование обучение в електронна среда да се случва и по време на грипни ваканции. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образование в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова за дистанционното обучение, предава „Фокус“.

„Акцентът на вашия въпрос е по отношение на бъдещото обучение в електронна среда. Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията, благодарение на усилията, които бяха положени от учителите, основно благодарение на добрата ангажираност от родителите, но то си има своите дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая. Много повече учениците и студентите ще използват електронни платформи“, каза още той.

Според него няма оправдание в бъдеще при така наречените грипни ваканции да не се провежда такова обучение. „Затова ще предложим на вас народните представители със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, който сме предложили за обществено обсъждане, едно допълнение, което да ни даде основания едно обучение в електронна среда да се случва и по време на така наречените грипни ваканции“, допълни още Вълчев.

По думите му в бъдеще, ако трябва да се провежда електронно обучение, то в много по-голяма степен трябва да бъде синхронно. „В много по-голяма степен трябва да ползват една платформа всички учители“, допълни още министърът.

„Какво трябва да направим ние, ние трябва да уредим, в това число и в подзаконов нормативен акт, провеждането на обучението в електронна среда. В момента стартирахме с временни правила, обикновено в заповед. От такава уредба има нужда, тъй като става въпрос за изцяло нова организация на работата и учебния процес. Системата сама намери в движение баланса между синхронно и асинхронно обучение, между избора на електронни платформи и ресурси. Това, което ще направим по проекта „Образование за утрешния ден“ през следващите години, което трябва да се направи, е да имаме безплатни споделени електронни образователни ресурси. В момента разработваме и стратегическите документи за това десетилетия по оперативните програми до 2030 г.“, допълни още министър Вълчев.