Трифонов щял да прави коалиция с тези партии, които подкрепят електронното дистанционно гласуване

0
269
Слави Трифонов

Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и по-голяма представителност, пише той

На всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува, поиска лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във фейсбук.

„Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно – “Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, написа лидерът на ИТН.

„Значи, цялото население на България към днешна дата е около 6,7 млн. души. А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани. Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? … Шегата настрана. Всъщност, истината е доста проста. Големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. „мъртви души” в тях“, разсъждава Трифонов.

Той обяснява, че „мъртвите души” не били непременно починали хора, макар че допускал в избирателните списъци да има и такива.

„Със сигурност обаче огромната част от т.нар. „мъртви души” са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина – дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница“, смята той.