Вълчев: Учебната година ще приключи дистанционно и няма да бъде удължавана

0
20
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни

Учебната година ще приключи дистанционно, в електронна среда. Тя няма да се удължава. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на образователния министър Красимир Вълчев, на който разясни как ще се провеждат изпитите и как ще завърши самата учебна година, която вече повече от два месеца е неприсъствена.

Учениците ще се върнат в училище само за най-важните изпити – този след 7 клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас. Проверките след 4-ти и 10-ти клас няма да се провеждат, каза Вълчев.

„Лятото, ако епидемичната ситуация го позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено обучение на учениците, които частично или въобще не са били включени в електронното обучение. Преодоляването на образователните трудности е за деца с лоши оценки, но сега ще засегне и тези, които в някаква степен не са били включени ефективно в електронното обучение. Но това ще се реши от учителите“, каза Вълчев.

Според него до голяма степен програмите са усвоени с електронното обучение, въпреки че има много оплаквания от страна на родителите, че всъщност те обучават децата си и надали е достатъчно качествено. „Нямаме пълен анализ за това, външното оценяване ще го покаже, но то още не се е провело“, призна министърът.

Той съобщи, че са приети промени в наредбата, според които оформянето на срока ще може да се направи на база само две оценки за срока.

Задължителните матури ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9.00, съобщи Вълчев. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, каза министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни – на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си“, обясни Вълчев.

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони“

„Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър.

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще е на 15 юни по български и литератур и на 17-и по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа. От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков