Вълчев: Учителите по принцип не са против ваксините, но засега се въздържат

0
14
Снимка: Pixabay

Повече присъствено обучение ще има, когато има повече ваксинирани, каза в парламента образователният министър

Желанието ни е повече присъствено обучение. Това можем да го постигнем в по-голяма степен и по-бързо, ако имаме повече ваксинирани, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

„Нашето общо желание е да има по-голям брой ваксинирани, но това в никакъв случай не означава, че ваксинирането ще бъде направено задължително. Ако един учител днес няма увереност да се ваксинира, той ще може да го направи във всеки един следващ етап”, заяви той.

По думите му според проучване сред работещите в образователната система те по принцип не са против ваксините, а по-скоро се въздържат да се ваксинират на този етап. „Учителите имат положителна нагласа, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно информация”, обясни Вълчев за резултатите от анкетата на СБУ. В изследването учителите са посочили още, че е необходима и по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ.

„Учителите бяха включени във втората фаза на ваксинация, това е израз на отношението ни към образованието, което бе изведено като приоритет”, каза още Вълчев. Министърът посочи, че работещите в българските неделни училища са споделили, че в много малка част от останалите страни имат тази привилегия.

Вълчев добави още, че няма медицински и научен авторитет, който да се е изказал против ваксинирането.