Красимир Вълчев: Абсурдно е студентите да плащат 50 лева наем и 250 лева сметка за ток

0
343
Снимка: архив

ГЕРБ: Държавата отсъства, кризата се неглижира, предстоят фалити на болници

Повече от месец не спираме да повтаряме, че най-драматично е положението в лечебните заведения, особено в общинските болници. Увеличението на цената на тока води до увеличение на разходите и половината приходи им отиват за ток, заяви проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Народното събрание.

Оказва се, че предложението, което бяха входирали от ГЕРБ да се помогне на религиозните храмове и манастирите за високите сметки за ток, е било отхвърлено от управляващите с аргумента, че не можело да се прави разделение.

Проф. Ангелов изтъкна, че болниците не могат да увеличават цени, защото не калкулират дейност, не могат да променят стойността на клиничните пътеки, а не получават никаква държавна помощ, а в същото време не могат да спрат да лекуват пациентите. Вариантите, пред които са поставени общинските болници, са или да спрат да плащат заплатите на медиците, или пък да спрат да купуват консумативи и лекарства за болните в период на поредна ковид вълна.

Държавата отсъства, а кризата се неглижира от правителството на Кирил Петков и предстоят програмирани фалити, заяви още проф. Ангелов.

Деница Сачева припомни, че още в началото на кризата са алармирали, че ще започнат да затварят социални домове, както за деца, така и за възрастни, а средното увеличение в сметките за ток и е в пъти, като социалните домове не могат да покрият разходите си електроенергия. „Ако няма държавна помощ, то в рамките на близките дни ще се види затваряне на домове за социални услуги, а част от тях вече са получили писма от енергодружествата, заяви Сачева.

Същото е и с училищата, като Красимир Вълчев заяви, че особено драматично е положението там, където се отопляват на ток. „Предупредихме правителството, че няма буфери в бюджета, за да покрие това шоково повишение“, допълни Вълчев.

Абсурдно е студентите да плащат 50 лева наем и 250 лева сметка за ток. Дано правителството да надмогне непукизма си и бързо да разбере, че трябва да помогне на бизнеса и бюджетните организации, допълни още Вълчев.

Николай Нанков припомни, че от високите сметки за ток страдат и ВиК дружествата, които също са поставени пред ситуацията да спрат дейността си и припомни казуса с дружеството в Ямбол, което от 1 февруари ще бъде със спрян ток.

Делян Добрев допълни, че ако е имало навременна помощ за бизнеса, то и цените в магазините е нямало да се повишат. Той допълни, че вече са предложили на Народното събрание проект на решение да се компенсират 100% тези, които изпълняват обществена услуга. Добрев допълни, че ще внесат искане за извънредно заседание на енергийната комисия още в началото на следващата седмица, като ще настояват проектът на решение да се разгледа още в сряда като първа точка от пленарното заседание.

Депутатът припомни, че правителството компенсирало ЕРП-ата 100%, като ще искат това да се случи и при детски градини, училища, религиозни храмове, ВиК дружества, общини, болници и транспортния сектор. „Бях впечатлен да чуя, че дори и когато сме били под турско робство храмовете са били отворени, а сега при нещо толкова прозаично като цената на тока има риск някои от тях да бъдат затворени“, заяви Добрев и допълни, че решение на проблема има и те са го предложили.