В Кюстендил, Бургас, Плевен и Враца е най-висока заболеваемостта от ковид-19

0
10
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: 24 часа

От февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите в страната, казва проф. Тодор Кантарджиев

Най-висока е заболеваемостта от ковид-19 в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца и София-град. Това каза пред „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни още, че днес е качено на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, седмичният процент на положителни тестове, седмичният брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Заболеваемостта върви нагоре, коментира проф. Кантарджиев.

„Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области, където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф. Кантраджиев.

Според него тези данни трябва да държат всички нащрек и да се следи за спазване на мерките.

„Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстояния и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, констатира още проф. Тодор Кантарджиев.