В Министерския съвет само с маска и след измерена температура, прокуратурата спря приема на граждани

0
12
Снимка: Pixabay

ВСС препоръча на административните ръководители на съдилищата да не се гледат дела 1 месец

При засилени мерки става пропускателният режим в Министерски съвет тази сутрин преди заседанието на кабинета, пише БГНЕС.

Още на входа днес всеки журналист получи медицинска маска и му беше измерена температурата. От МС обясниха, че и министрите ще получат маски.

От 9 март 2020 г. е преустановен приемът на граждани в приемната на главния прокурор и на административните ръководители на прокуратурите, съобщават от държавното обвинение.

Заповедта е на главния прокурор Иван Гешев, а целта на мярката е превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка.

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.

Съдийската колегия на ВСС гласува препоръка към административните ръководители на съдилищата в страната да не се разглеждат насрочени открити съдебни заседания до 1 месец. Решението важи считано от днес. За него гласуваха 9 от членовете на колегията, един от кадровиците гласува срокът да е 14 дни, а трима бяха против вземането на такава мярка. Не се спира разглеждането на делата за мерки за неотклонение.

Съдийската колегия гласува 12 указания към съдилищата, сред които да бъдат отложени общите събрания за приемане на годишните доклади, да спре провеждането на обучения и семинари, както и приемът на граждани от административните ръководители на съдилищата, да се въведе максимално ограничен режим на влизане на граждани в съдебните сгради.

Съветът нареди да се вземат незабавни мерки за дезинфекция на общите части в съдебните сгради по 4 пъти на ден, на гишетата за граждани, а служителите на тях да работят с маски и ръкавици, които да сменят на 2 часа. Съдебните зали да се проветряват на 2 часа, а дръжките на вратите също да се дезинфектират.

На входа на съдебните сгради трябва да се сложат дезинфектанти, а в съдебните зали да се допускат само страни по делата. Съдии и служители, които са били в контакт с върнали се от страни с коронавирус или които не са чувстват добре, да не ходят на работа.

„Аз се видях в такъв екшън да осигуря дезинфектанти. И маските се намират трудно. Не знам как ще реализираме тези мерки, за които говорим на практика. Даже мисля да слагам прегради, плоскости между служителите и гражданите“, каза председателят на ВАС Георги Чолаков.

И финансовият момент бе обсъден от кадровиците, като бе посочено, че за една съдебна сграда ще бъдат необходими около 1000 лв. за дезинфектанти и консумативи.
„Страхът е ниска вибрация и лош съветник. Против съм мерки, които да засилят напрежението, но същевременно трябва да вземем всички мерки. Не е ли по-добре да сложим двуседмичен срок, който да може да променяме според обстоятелствата. Отделно – дезинфектантът наистина привършва в цялата страна. Намирането на маски е още по-трудно „, заяви председателят ВКС Лозан Панов.

И Красимир Шекерджиев посочи, че отсрочването за един месец не е разумно. „Не можем да обосновем такова отлагане със ситуацията в Италия. Там има много починали, стотици заболели. При нас ситуацията не е такава. Може би трябва да препоръчаме различни мерки за различните райони в страната. Ако приемем, че трябва да се отсрочват заседания, то да не е в национален мащаб“, каза Шекерджиев
„Ще подкрепя предложението, ако съкратим срока“, заяви Атанаска Дишева.

„Мерките са балансирани и препоръчителни. Те са наложителни и подбудени от хуманитарни причини. Ние имаме четири регистрирани случая, но не знаем колко са нерегистрираните. Географски Италия е близо до нас и ситуацията е сериозна. Всички органи в държавата са взели мерки, очевидно и в сферата на органите на съдебната власт трябва да се вземат такива“, посочи Вероника Имова.