Борисов с маска във фабрика за защитно облекло

0
10
Снимки: фейсбук

Като възрастен човек, ако нещо ме прави оптимист, е това, че децата не са уязвими, каза премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Габрово, където инспектира работата в завод за производство на защитно облекло срещу коронавируса. Премиерът се беше погрижил за сигурността си и си беше сложил маска. С маска бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на щаба за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

С маски бяха и служителите в предприятието, както и журналистите. Присъстващите си дезинфекцираха и ръцете преди влизане.

На живо беше показано производството. От ръководството се похвалиха, че произвеждат висококачествени материали, а режимът на работа е при сериозна хигиена и условия. „Няма партида, която да не бъде тествана за паропропускливост. Искам да кажа, че от неделя досега се справихме по отличен начин. Около 15 000 гащеризона можем да направим“, каза ръководителят на производството и допълни, че нямало нужда гащеризоните да се перат при всяко сваляне.

След като излязоха от завода, Борисов каза, че маските могат да се свалят, но журналистите да стоят на разстояние от него и останалите членове на правителството. Той разказа как в рамките на 3 дена има произведен плат за защитно производство, кроят се облекла. Целта е максимално бързо да се отговори на нуждите на медицинските специалисти и социалните работници. Премиерът успокои, че линейките разполагат и с респиратори. Ще бъдат набавени и нови.

Борисов каза, че габровските медици са се справили добре при сблъсъка си с коронавируса. Той напомни, че ще има загуби за цял свят и посочи, че „това никога не е било“ да се затварят граници.

„Без да се поддаваме на паника, но с дисциплина, ние трябва да се справим. Ако ме питате, аз като възрастен човек, ако нещо ме прави оптимист, е това, че децата не са уязвими. Полагаме ежедневни усилия“, каза още Борисов.

Премиерът отказа да коментира президента Румен Радев. „Не ме интересува, няма да коментирам. Откъде се е появил, да говори това! Беше изчезнал, отнякъде се появи. Говорят само лекарите“, каза Борисов.

По думите му правителството се меси за организационните въпроси, но е оставило специалистите да са водещи, затова и в оперативния щаб са сложени най-добрите специалисти.

Пред медиите Бойко Борисов коментира и темата за мигрантите, казвайки, че у нас има нулев натиск по границата. „В света е страхотен бич нелегалната миграция. При нас продължава да е нула. Положихме огромни усилия с нашите съседи. Българите могат да спят спокойно по другата голяма тема“, каза премиерът.