В началото на март започва ваксинацията от личните лекари

0
29
Снимка: Днес.бг

Пациентите без здравни права също ще могат да се ваксинират, казва зам.-шефът на лекарския съюз Николай Брънзалов

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ. Това заяви категорично д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб, в ефира на БНТ.

Ние изпратихме едно писмо за конкретика, защото в четвърта фаза според ваксинационния план, който следваме, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти и искаме малко повече яснота, да ни се даде отговор на няколко въпроса, обясни д-р Брънзалов.

Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много. Около 77 000 души са ваксинирани у нас, до момента страничните явления са много малко, категоричен е д-р Брънзалов.

В началото на март би следвало да започне ваксинацията от личните лекари.
Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, обясни още д-р Брънзалов.

Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не се стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично. Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Брънзалов.