Газът с нова рекордна цена – 135 евро за мегаватчас

0
86
Снимка: Pixabay

Това е най-високата стойност от 11 март насам

Газът в Европа поскъпва рязко за трета поредна сесия на търговия, достигайки тримесечен връх от 135 евро за мегаватчас.

Това става, след като руската компания „Газпром“ намали подаването на синьо гориво за Германия през „Северен поток 1“ с 60% и с 15% подаването на газ за италианската компания Eni. Информацията пък дойде след силен спад на капацитета на САЩ за износ на газ към Европа след експлозията в ключовия американски експортен капитал Freeport LNG в Тексас.

От Freeport обявиха по-рано тази седмица, че заради експлозията нейните производствени мощности ще да могат да възстановят оперативните си производствени нива едва на по-късен етап през 2022 г. Трябва да се има предвид, че близо 68% от произведения в в Freeport LNG втечнен газ се доставя за Великобритания и Европейския съюз, като в същото време съоръжението в Тексас представлява почти 17% от капацитета за втечняване на природен газ на САЩ.

Цената на синьото гориво започна да се покачва в Европа от вторник насам от нива под 84 евро за мегаватчас (MWh) към днешен сутрешен връх около 135 евро – най-високо ценово ниво от 11 март насам, преди опит за стабилизация на цените на нидерландския газов хъб TTF около 130 евро за MWh.

Намаляването на газовите потоци идва на етап, когато ЕС се стреми да запълни хранилищата си за зимата, като същевременно обещава да намали зависимостта си от руски газ в бъдеще.

Драстичното намаляване на доставките от „Газпром“ за Германия е предупредителен сигнал, който може да създаде проблеми за най-голямата европейска икономика тази зима, посочи енергийният регулатор на страната./БНР