ГДБОП: Българите в хакерската схема за кражба и пране на пари са безработни строители

0
51
Владимир Димитров Снимка: БНТ

Били наети, за да отварят банкови сметки на територията на ЕС

Откриха българска следа в международна схема за пране на пари, придобити от хакерски атаки. Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП съвместно с техни колеги от 16 държави неутрализираха международната престъпна хрупа QQAAZZ, съобщава БНТ.

При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания. Разпитани са и трима българи, които са замесени като финансови мулета.

Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления предимно в САЩ и ЕС.

Действала е от около 4-5 години. Замесените в схемата българи били наети от престъпната група, за да отварят банкови сметки на територията на ЕС, пътувайки до различни държави. Те са били безработни строители и са наети чрез свои познати.

„Обещавано им е да пътуват, за да ремонтират имоти, на практика, когато са пристигнали във Великобритания например, им е казано, че предвид тяхната трудова дейност е необходимо да подпишат документи.

Те не са говорели английски език, заведени са от други членове на групата в офис сгради, подписали са някакви документи, стояли са няколко седмици и им е казано, че няма да ремонтират и са изпратени обратно в България“, обясни Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Възнаграждението им е било сравнително ниско – вземали са до 2000 лв. или евро, но ядрото на групата им поемало всички разноски за пътуването и настаняването в съответната държава.

За разлика от тях организаторите прибирали сериозна комисиона за изпирането на парите – около 40-50% от сумата. Те възложили на българските мулета да купят къща на територията на област Варна и там участниците в групата инсталирали устройства за копаене на криптовалути. От адреса са иззети оборудване, компютри и телефони.

Любопитен детайл – дейността на престъпната група е рекламирана на едни от най-известните хакерски форуми, където участието е платено и е след специална покана.

Потърпевши от хакерите, които давали поръчките, са най-вече фирми от САЩ и ЕС в това число правителствени институции, банки и училища.

Безпрецедентната полицейска акция по разбиването на групата продължила няколко месеца, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ в координация с Европол.