Гавра с българите

0
273
Слави Трифонов, обграден от сценаристите си Снимка: Actualno.com/архив

От ИТН мислят хората за глупаци

коалиция
Александър Йорданов

Александър Йорданов, фейсбук

За пореден път лидерът на „Има такъв народ“ се изгаври с българите. Още преди неговата партия да е получила мандат за съставяне на правителство, той заяви, че има кандидат за премиер, който обаче щял да върне веднага мандата с аргумента, че няма необходимото мнозинство. Което е странно, защото за избиране на председател на парламента от същата партия имаше предостатъчно мнозинство.

Имаше такова мнозинство и за избирането на председатели на комисии. И изведнъж: няма го мнозинството! Елементарно обяснение, което означава, че от ИТН мислят хората за глупаци.

Странно е също така това Трифоново обяснение, защото то разкрива, че преговори за възможна подкрепа на правителство на „протестърските партии“ са се водили задкулисно, преди официалното връчване на мандата от страна на президента, противно на други, също така „официални“ изявления на представители на тази партия.

Напълно в духа на конституцията и по европейски постъпиха преди това от ГЕРБ и СДС. Изчакаха връчването на мандата. Посочиха кандидат за премиер. Той отправи покана за разговори за подкрепа към две от политическите сили представени в парламента – ИТН и ДБ, представяйки открито и предложенията си за министри. И едва след като тези две политически сили отказаха такава подкрепа, мандатът бе върнат. Това бе нормално и съобразено с Конституцията демократично поведение.

Сега Трифонов и компания ни демонстрират недемократично и неевропейско поведение. Затова и за българите ручането на жабетата ще продължи. Ще продължи дотогава, докато има нашенци, които одобряват това поведение. Които избират бягството от отговорност и начесването на партийната си краста за сметка на България. Въпросът е докога ще търпим новия политически сбириток. Защото във въздуха вече се носи нетърпимост и гняв към него. Заради дребните им тарикатски номера и просташко хитреене, заради наглото им поведение в парламента, заради дебелашкото им самочувствие, заради празнодумството им.

Добре известна политическа истина е, че няма нищо по-зловредно за една държава от политическия популизъм, т.е. от популистките партии. А партията „Има такъв народ“ е типична популистка партия. Също като „Изправи се! Мутри вън!“. От популизъм боледуват и партиите от „Демократична България“. Затова и измамите, както и провокациите, които ни поднасят тези партии, ще продължат да ерозират демокрацията ни. Ще има народ да пати!