Боряна Димитрова: ИТН губят подкрепа, другите протестни партии задържат или са с лек спад

0
377
Боряна Димитрова Снимка: Дневник

Според нея шансът да се състави редовно правителство с третия мандат е 1%

„Много е трудно да влизаме в ролята на гадатели, когато отсъства ясна политическа логика. Ако виждаме, че българските парламенти започват да окапват като есенни листа, стои големият въпрос дали парламентаризмът няма да се стопи като ланшния сняг“, каза пред БТВ социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

„Какво видяхме дотук? Видяхме първата политическа сила, само с 65 депутата, да се опитва по един доста силов, безпардонен начин да наложи своето правителство, своя начин на действие, своето виждане за правене на политика на останалите политически сили. И съвсем естествено той не успя“, коментира социологът от „Алфа рисърч“. По думите й това е било атака срещу парламентаризма.

„В една парламентарна република, когато имаш 65 депутата, ти търсиш коалиционно или друг вид споразумение, което да гарантира, че в управлението ще бъдат представени и представителите на другите политически сили“, добави Боряна Димитрова.

„Предварителните наблюдения ни показват, че партията, която в най-голяма степен се държа в разрез с очакваното парламентарно поведение – ИТН, бележи известна тенденция към спад. Останалите партии на протеста по-скоро задържат и може би имат лек спад. Единствено БСП има лек ръст“.

Тя направи уговорката, че това са много предварителни данни. Агенцията ще направи ново проучване на електоралните нагласи в началото на септември.

Според нея шансът да се състави редовно правителство с третия мандат, е много малък – около 1%, но е важно партиите да покажат приемлив начин на водене на политика.

„В ситуация на хаос и несигурност могат нещата да бъдат разменени противоположно. Може да има най-неочаквани ефекти върху електоралното поведение – както за парламентарни, така и за президентските избори“, предупреди социологът.