Ген. Мутафчийски ваксинира граждани във ВМА, наплив от желаещи в цялата страна

0
98
Снимка: архив

За 2 часа в „Пирогов“ бяха ваксинирани 200 души

Ваксини на „Астра Зенека“ за всички желаещи от днес се поставят и във Военномедицинска академия в София. Досега столичният спешен център „Пирогов“ беше мястото, където хората от 4-те фази от националния имунизационен план можеха да получат ваксина.

Тази сутрин през кабинета във ВМА, където се поставят ваксини срещу ковид, са минали над 200 човека, част от тях бяха ваксинирани и от директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„От вчера има разрешение от министър-председателя да се стартира вече и четвърта фаза и масовата ваксинация, така че все още пристигащите за ваксина са от записаните в трета група и във втора група, но не връщаме нито един друг гражданин. Всеки, който иска, може да дойде да се ваксинира, имаме достатъчно количества ваксини „Астра Зенека“, имаме уверение от РЗИ, че ще ни осигурят веднага, а от утре ще ни предоставят и „Пфайзер“, „Модерна“ имаме налична, така че продължаваме с пълна сила. Тук са 10 точки, от понеделник разкриваме още 10 точки. От понеделник работното време ще бъде от 8 часа до вечерта“, заяви за БНТ проф. Венцислав Мутафчийски.

В същото време проф. д-р Асен Балтов прави днес проверка на ваксинацията в „Пирогов“. „Осигурен е зелен коридор за ваксиниране в болницата“, заяви директорът на лечебното заведение.

Днес ваксинирането ще продължи до 17 ч. „Мисля, че днес е възможно да достигнем вчерашните 500-600 имунизирани, тъй като само тази сутрин, буквално за два часа при нас се ваксинираха 200 човека – обяви шефът на „Пирогов“. „Една ваксинация изисква 10 минути минимум. След 17.30 ч ще приключим с ваксинирането за днес. Утре да заповядат хората отново“, допълни той.

В момента има зелен коридор за ваксиниране, припомни Балтов. Имаме няколко кабинета, който иска може да заповяда да се ваксинира. Ще имаме и мобилни екипи от другата седмица, където има струпване на място, за да бъдат извършени ваксинации, заяви още Балтов.

Той поясни, че хората с хронични болести е добре да носят последна епикриза, каквато имат, за да е по-лесно на медиците да се ориентират за състоянието им.

318 имунизационни пункта във всички 28 области на страната са разкрити със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. В тях ще са зелените коридори, където можете да се ваксинирате срещу COVID с ваксината на „АстраЗенека“.

Допълнителните пунктове са основно в болници, ДКЦ-та, РЗИ и Центровете по спешна медицинска помощ. В тях влизат почти всички големи университетски и области болници.

В София например допълнителни пунктове са в „Пирогов“, „Александровска“, ВМА, онкологията, „Токуда“ и др.

Голям интерес за поставяне на ваксини има и в Бургас. От 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите.