Ген. Мутафчийски: До края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини

0
38
Ген. Венцислав Мутафчийски

Заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март, казва началникът на ВМА

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини. Това заяви в студиото на БТВ проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб /НОЩ/.

Според него началният старт на кампанията не говори за по-нататъшния процес, защото се очакват големи количества ваксини през следващите месеци.

„Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките. Но за второто и третото тримесечие ще има регулярни доставки. Става дума за по 200 хиляди от „Модерна“ всяко тримесечие. „Пфайзер“ трябва да ни достави до края на годината над 4,5 милиона ваксини. Ще разполагаме с повече от 12 милиона ваксини“, каза проф. Мутафчийски.

Той заяви, че ваксината работи. „10 дни след получаването на втората доза вече имам изграден имунитет и голям брой антитела“, каза началникът на НОЩ.

Според Мутафчийски заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март.

„В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение“, попита началникът на ВМА.

Той е категоричен, че нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят тази роля, която играят маските при предпазването от коронавирус. Препоръчително е да се слагат маски с по-голяма защита, каквато вече е задължителна в редица европейски страни, смята проф. Мутафчийски.

„Има доста неизвестни около коронавируса, но е факт, че имунната ми система трябва да се задейства и при попадане на вируса в носоглътката той ще бъде унищожен. Всички ваксини дават 100% гаранция, че няма да прекарате тежко заболяването“, подчерта проф. Мутафчийски, визирайки ваксините на „АстраЗенека“, „Модерна“ и „Пфайзер“.

По отношение на противопоказанията, той заяви, че абсолютно всички ваксини имат еднакви противопоказания. Не трябва да се ваксинират хора с онкологични заболявания; с алергии, довели до тежки състояния; хора на химиотерапия; хора с автоимунни заболявания.

Проф. Мутафчийски коментира разпространението на новия щам. „Новият вариант е в пъти по-заразен, според първоначалните данни – между 30 и 70%. Няма доказателства, че той е по-смъртоносен. Трябва да се има предвид, че по-големият брой заразени в резултат на новия щам изтощава здравната система и това може да го превърне в смъртоносен“.

Той посочи, че според производителите ваксините са ефективни срещу новите щамове и по-конкретно срещу британския. „Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, той ще се изменя. Целта е да има по-бърза ваксинация, за да се спре неговата циркулация“, заяви проф. Мутафчийски.