Ген. Мутафчийски: Има ръст на броя на заразените от коронавирус, но системата още се справя

0
56
Ген. Венцислав Мутафчийски

Масово се нарушава задължението за носене на маски на закрито, казва шефът на оперативния щаб

Има покачвания на броя на заболелите от коронавирус в България и никой не отрича този факт, каза на брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Преди ден директорът на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията Андреа Амон заяви, че пикът на вируса в Европейския съюз е преминал, но в България и още 4 страни се отчита ръст.

Проф. Мутафчийски не отрече това твърдение и призна, че с тестовете се откриват двама от шест заразени. Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост, твърди той.

„Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания и към хората, които трябва да спазват мерките и да си носят маските в магазините, транспорта и всички затворени помещения“, посочи проф. Мутафчийски. Според нето обаче хората редовно нарушават тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата.

Все пак това било трудно, защото броят на магазините и заведенията в София е 24 хиляди, а в страната – над 70 000.

Едно от активното огнище на разпространението след болниците и връщащите се от чужбина се оказаха домовете за възрастни хора. Там започва тестване не само на персонала, но и на домуващите. Броят им е около 15 000. Те ще бъдат изолирани.