Ген. Мутафчийски: Преносителите на лоши вести ги убиват. Извинявам се на нашите сънародници!

0
139
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

Щабът настоявал да се промени начинът на изнасяне на данните за коронавируса, за да не се стресират хората

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призна, че от три седмици е настоявал да се промени начинът за оповестяванията на заболелите от коронавирус на сутрешните брифинги.

От една страна, хората били информирани, но имало и немалко гласове, че изнасянето на данните носи допълнителен стрес.

„Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Това е част от стреса в нашата професия. Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични“, каза още ген. Мутафчийски.

Той сподели своите наблюдения, че все по-малко се чуват гласове, че ниската заболевамоест у нас се дължи на много хора, включително и нащаба.
„Разпространяват, че ние не можем да го прихващаме лесно. Само че има производствени колективи с масово заразяване. В България се наблюдава ниска смъртност. В НСИ има закъсняваща информация по отношение на общата смъртност. До първата седмица на март смъртността тази година беше средно с 10% по-ниска в сравнение с миналата. Тази тенденция се запази и с по-активното развитие на епидемията в България. Това е абсолютно неоспорим факт“, обясни началникът на оперативния щаб на редовния сутрешен брифинг в МС.

Той потвърди още един път, че починалите от коронавирус у нас са с тежки придружаващи заболявания, но тези хора е нямало да починат утре или вдругиден.

Ген. Мутафчийски допълни, че се обсъждат мерки с хоризонт септември, октомври, ноември във всички сфери, които сега не функционират.

Според него няма основания за предприемане на други мерки във връзка с предстоящите празници на 1 и 6 май.