ГЕРБ: БСП и „Демократична България“ оказват натиск върху обществените медии

0
290
герб
Тома Биков

Тепърва предстои обществено обсъждане, а след това и гледането на медийния закон в пленарната зала, каза депутатът Тома Биков

„Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказан политически натиск. БСП и „Демократична България“ оказват натиск върху обществените медии.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация по повод подадената оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков.

Вчера той аргументира решението си с това, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон. Шефът на БНР твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона, и поиска оставката на министър Банов.

Биков обаче категорично отрече законът да е правен на тъмно. Той уточни, че тепърва предстои обществено обсъждане, а след това и гледането на закона в пленарната зала.

„Доколкото разбираме, генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа „Демократична България“ и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения, протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират“, посочи депутатът от ГЕРБ.