ГЕРБ внася поправки в НК: До 20 г. затвор за непълнолетните убийци, ако съдът прецени

0
31
Снимка: архив

Досега максималното наказание бе 12 г. лишаване от свобода

ГЕРБ внасят поправки в Наказателния кодекс, с които да се даде възможност на съда да прецени дали да има намаляване на наказанията на непълнолетните извършители на най-тежките престъпления, които са навършили 16 г. По сега действащия закон максималната присъда, която може да получи непълнолетен извършител, е 12 години.

Законодателната промяна идва след заръката на премиера Бойко Борисов за поправки в закона след срещата му с бащата на убитата 18-годишна Андреа в Галиче от 17-годишния Аксел.

„Слага се край на гарантираното намаляване на присъди на непълнолетни извършители на тежки умишлени престъпления. Няма повече никой да е спокоен, че каквото и да направи – убийство, изнасилване, блудство, му е гарантирано, че присъдата му е 12 г.“, обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

С поправките се увеличават и горните граници на наказанията, които навършилите 16 години могат да получат. Така максималната присъда, която може да получи непълнолетен, скача на 20 години от досегашните 12 г.

„Получихме становища от юристи, че редукциите, които в момента са заложени, могат да получат по-висока горна граница. Ако един престъпник получи дори максималните 12 г., може да излезе на четвъртата година, на една трета от излежаното. Затова ние даваме възможност на съда да преценява конкретно всеки извършител, всяко извършено престъпление, всички отнасящи се до тежестта и осъзнаването на това, което е извършил престъпника“, обясни Манев.

Според него обществото има нужда от предложените поправки, а целта е с тях престъпниците да бъдат наистина превъзпитани и социализирани.