ГЕРБ: С промените в изборните правила даваме възможност на карантинираните да гласуват

0
32
Снимка: архив

ДПС ще подкрепи законопроекта

Целта на законопроекта е да дадем възможност на всеки гражданин да гласува сигурно в тези трудни времена. Това каза Красимир Ципов от ГЕРБ по време на дебатите за новите изборни правила, които касаят карантинираните лица, съобщи Дарикнюз.

„Предлагаме гласуването на карантинираните да стане през подвижни избирателни кутии, или отделни секции“, посочи той.

Ципов определи като спекулации твърденията на БСП, че на ЦИК се вменяват неприсъщи дейности. „Ясно е, че медицинският протокол ще бъде даден от компетентните здравни органи. Но ЦИК се занимава с организацията на изборния процес, няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката“, категоричен бе той.

БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват, направи заключение колегата му Христо Гаджев.

Той се аргументира с това, че левицата нито подкрепя поправките на управляващите, нито предлага решение по въпроса за гласуването на карантинираните в своите поправки в Изборния кодекс.

От ДПС призоваха за диалог при изготвянето на промените за правилата за гласуване на карантинираните. „Призоваваме за прецизиране на текстовете и да се съобразим със становището на ЦИК“, каза Хамид Хамид.

Той посочи, че ДПС ще подкрепи законопректа, защото от движението смятат, че са необходими тези промени и мястото им е в Закона за извънредното положение.

Хамид добави, че от ДПС ще внесат поправки между първо и второ четене. Той подчерта, че и вносителите също са декларирали такива намерения.