Гешев встъпва в длъжност утре

0
24
полиция
Иван Гешев

Церемонията ще се състои в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в София

Церемонията по встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев ще се състои утре в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в София, съобщиха от държавното обвинение.

На 16 декември държавният глава Румен Радев подписа указа за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор, след като на 11 декември Народното събрание го избра с внушителната подкрепа от 165 гласа за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). На 12 декември пленумът на ВСС прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа „за“.

След подписването на указа от президента стана възможно встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев. Той беше избран двукратно от ВСС с 20 гласа „за“ срещу едва 4 „против“ за следващ главен прокурор. След първия вот на кадровиците и продължило над 10 часа изслушване на кандидата президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев и върна решението на ВСС, припомня „Монитор“. Кадровият орган обаче отново прегласува кандидатурата му и го избра повторно с 20 гласа „за“ срещу 4 „против“, при което държавният глава вече беше задължен да подпише указа за назначаването му.

На извънредно заседание на прокурорската колегия при ВСС днес Сотир Цацаров беше преназначен като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) по негова молба. „Считаме, че са налице законовите предпоставки за преназначаването му“, посочи говорителят на колегията Даниела Машева. Евгени Диков, който водеше заседанието, тъй като Цацаров вече не е главен прокурор и председател на колегията, посочи, че указът на президента Румен Радев за освобождаването на досегашния „обвинител №1“ от поста вече е публикуван и в „Държавен вестник“.