Гешев: В затворите са основно социално слаби, не влизат богати хора с власт и влияние

0
73
Иван Гешев

Обвиняемите могат да си извадят различни версии – че са излезли дисиденти от „Магурата“ или че са водили протести срещу мръсния въздух в Русе, коментира главният прокурор

„Аз не съм видял какво е извадил обвиняемия Бобоков. Не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими. Те могат да си извадят различни версии – че са излезли дисиденти от „Магурата“. Може да излязат с версия, че са водили протести срещу мръсния въздух в Русе, заяви главният прокурор Иван Гешев в Гоце Делчев, където се провежда съвместна акция с МВР срещу битовата престъпност.

По отношение на делото „Бобокови“ Гешев заяви, че дали ще бъдат повдигнати обвинение или не, зависи от наблюдаващите прокурори. По конкретни досъдебни производства ще бъде решено от наблюдаващите прокурори на базата на закона, на доказателствата и на базата на вътрешното им убеждение. „По това дело е отделено друго за организирана престъпна група за търговия с влияние“. И уточни, че на този етап не са повдигнати обвинения. Гешев заяви, че ако изрази мнение по въпроса, той ще наруши закона, тъй като това е един вид натиск върху наблюдаващия прокурор.

„Всички осъдени престъпници в България, ако отидете да им направите интервю, ще кажат, че са невинни, че са репресирани от прокуратурата, че доказателствата са фалшифицирани“, каза Гешев.

Главният прокурор заяви, че основният проблем на българската съдебна власт е, че в затворите са основно социално слаби, предимно роми. „Не влизат в затвора хората с пари, власт и влияние, където им е мястото“. Много от социално слабите нямат финансов ресурс да плащат на защитници, на някои медии, на политически сили, да се явяват в студия. Те нямат този ресурс, дори не могат да си платят на адвокат“, уточни Гешев.

Анализът на експертизата по мобилни устройства – телефони и айпади, е 260 гигабайта. Той направи сравнение с романа „Война и мир“, който е 5 гигабайта, по отношение на обема, който трябва да бъде изследван от устройството.

„Тези, които нарязаха заводите, сега са репресираните. Знаете ли обвиняемия Божков? Всички знаят пътя му. Сега той е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимия Прокопиев, с подсъдимия Донев, които говорят за върховенство на закона. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не кой какво пише“, коментира още обвинител номер едно.