Гешев: Прокуратурата ще работи приоритетно по наркоразпространението

0
16
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Налице са обезпокоителни тенденции в разпространението на наркотични вещества, най-вече край училища, смята главният прокурор

Прокуратурата ще работи приоритетно по случаите, установени от МВР, в рамките на специализираната операция срещу наркоразпространението, която се провежда в цялата страна. Това заяви на брифинг в Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев.

„Както знаете, налице са обезпокоителни тенденции в разпространението на наркотични вещества, най-вече край училища и с управляване на моторни превозни средства след употреба на наркотици. Тенденции, които сериозно застрашават сигурността на българските граждани и те с основание са притеснени. Във връзка с това прокуратурата от месеци извършва анализ на досъдебни производства, свързани с разпространение на наркотици, с оглед активизиране на работата по тези дела и постигане на резултати, каквито гражданите очакват“, каза Гешев.

През последния месец е създадена координация по места със структурите на МВР, за постигане на реални резултати в борбата с наркоразпространението.

Вчера главният прокурор е разпоредил активизиране на работата в това направление, в координация с МВР и привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани достатъчно доказателства.

„В прокуратурата е създадена огранизация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще разкрие и констатира МВР днес в съответствие със своите правомощия. Освен това, приоритетно и в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици, както от МВР, така и от следователи“, обясни Иван Гешев.

В следващите дни прокуратурата ще представи данни за резултатите за провеждащата се днес специализирана полицейска операция в цялата страна. Прокуратурата ще работи приоритетно по тези случаи, каза Гешев.

„Дали някой представител на институциите харесва или не харесва човека, който седи на чело на тази институция (прокуратурата) не интересува българските граждани. Основната цел е взаимодействие на институциите са осъществяване на очакванията на гражданите за противодействие на престъпността“, подчерта в заключение главният прокурор на Иван Гешев