Гешев пита щаба за мерките в гетата. Ген. Мутафчийски: Почва разяснителна работа в ромските квартали

0
41
полиция
Иван Гешев

Причините са връщането на големи групи цигани в страната и сигнали, че в тези махали не се спазват противоепидемичните мерки

Главният прокурор Иван Гешев пита МВР и оперативния щаб какви мерки се предприемат в ромските гета срещу разпространението на коронавируса. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев тази сутрин Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до здравния, вътрешния министър и началника на националния оперативен щаб ген Венцислав Мутафчийски.

В него се обръща внимание на информациите за множество завърнали се от рискови държави български граждани.

Прокурорите питат какви меки се предприемат в отделни махали, квартали и населени места за спазване на карантината. През последните дни се повиха информации, че в ромските квартали не се спазват противоепидемичните мерки.

„Във връзка със завръщането на големи групи роми от щаба сме препоръчали по-активна работа по градовете с тези общности. Ще се разяснява какво е коронавирус, какво е карантина, как да се предпазим, как се предава заболяването и др. Моля да не звучи като дискриминационна мярка, но там ще има голяма активност“, допълни Мутафчийски.

„България има почти равномерно разпределение на ромски общности – във всички градове има пълна мобилизация на властите за разяснителна кампания“, каза председателят на националния оперативен щаб срещу коронавируса. „Мобилизирани са възможно най-голям процент от службите“, разкри Мутафчийски.

„МВР проверява броя на туристите по хотелите и какво става в България с чуждите граждани. На прага сме да забраним влизането в България на редица групи от граждани, вече списъка със забранени държави“, заяви той и допълни, че по този въпрос се работи активно.

,“Редица водещи държави прилагат рестриктивно тестовете за бързите тестове, тъй като те не дават реални резултати. Тези тестове могат да доведат до паника в обществото“, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

„Не можем да затворим границите са български граждани. С всичките рискове ние трябва да приемем нашите граждани. Няма да блокираме границата за нашите сънародници“, каза още той. „Сърбия направи апел към своите граждани да не се прибират, но ние не можем да си го позволим“, завърши ген. Венцислав Мутафчийски.