Гешев: Прокуратурата трябва да е доста по-активна

0
44
полиция
Иван Гешев

Ще направя всичко възможно да оправдая очакванията на обществото за повече справедливост, каза новият главен прокурор. Мнението му е, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт

С ясното разбиране съм, че прокуратурата трябва да е доста по-активна, да отговори по-активно на очакванията на българските граждани за справедливост – така новият главен прокурор Иван Гешев коментира пред репортери очакванията на президента Румен Радев за работата на прокуратурата.

Днес след среща с Гешев държавният глава съобщи, че е подписал указа за назначаването му за главен прокурор, и заяви, че очаква прокуратурата да е ефективна и независима и да противодейства на корупцията по високите етажи на властта.

Това, което каза президентът, в голямата си част, може би не напълно, е очакване на повечето български граждани. Най-общо казано – очакване на повече справедливост, най-после повече справедливост. Ще направя всичко възможно да оправдая очакванията на обществото, коментира Гешев.

Той отказа да коментира приоритетите си, преди да встъпил в длъжност и напомни, че процедурата все още не е приключила.

Моето мнение и на почти цялата магистратска общност, която представлявам – прокурори, следователи и съдебни служители, е, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, каза Гешев по повод думите на Радев, че ще инициира обществен дебат за промени в конституцията по отношение на съдебната власт.

Не смятам, че аз и целият екип по делото КТБ, сме работили селективно и това ще стане ясно на процеса, посочи Гешев и допълни, че разследването е било натоварено с много други гледни точки – политически, идеологически и др. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правото и закона, заяви Гешев.

Не прокуратурата е причина едва ли не за всички проблеми в държавата, както се опитва да бъде пресъздадено от един политико-олигархичен кръг. Идеологическата основа на този кръг е, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Това не е вярно, но и не означава, че прокуратурата няма проблеми, които трябва да бъдат решени. Но да се фиксираш и да изградиш своята идеология на това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция, за мене е непродуктивно, уврежда имиджа на цялата държава. Може би някой постига и личен интерес, но това не е в интерес на държавата, гражданите и обществото, каза Гешев.

На въпрос трябва ли този олигархичен кръг да се притеснява от действията на прокуратурата, Гешев отговори: „Трябва да се притесняват тези, които нарушават закона – това е разделителната линия, независимо от кой олигархичен кръг са. Явно предвид реакцията около избора ми за главен прокурор, някои хора се притесняват от закона. Няма значение кой ме хвали и кой не, важното е дали спазва закона.“

Не смятам да приемам, а и да приема, смятам да обясня, че главният прокурор не е пощенска кутия. Има компетентни прокуратури. Това, което един политик с някаква политическа цел иска да направи, като внесе сигнал, аз разбирам политическите цели. Но главният прокурор единственото, което може да направи в този случай, е да препрати сигнала в конкретната прокуратура. За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите до компетентната прокуратура. А не да използват главния прокурор за политическа реклама или пощенска кутия. За това нещо също не смятам че е виновна прокуратурата, но това също трябва да бъде обяснявано“, каза Гешев. „Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Категорично смятам да развенчая политическия мит, че главният прокурор е всевластен и безконтролен“, посочи той.

Според него безгрешни хора и институции няма. „Имаме си своите проблеми. Всеки си има някакви проблеми. Ние знаем кои са те и имаме намерение да ги решаваме. Дали достатъчно бързо, или не, е въпрос на много фактори. Не сме безгрешни, но не сме и ние виновни за всичко“, добави новоизбраният главен прокурор.

„Борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Не може една система да работи и да е виновна само една част от тази система. Всички в тази система трябва да си вършат работата и да си я вършат качествено, в рамките на своята функционална компетентност. Няма как една структура да обвиняваме за това, че не работи цялата система. А не е вярно, и че не работи. Защото резултатите на прокуратурата са нелоши в сравнение с европейските страни“, посочи още Иван Гешев.

На въпрос защо носи значка с Васил Левски на ревера си и дали се смята за апостол, той заяви: „Не се смятам за нов апостол. Не се смятам за Левски, как е възможно някой да се смята?! Просто значката ми е един от любимите аксесоари“.

Попитан с какъв екип ще работи, Гешев каза, че има време и ще помисли над този въпрос.