Гешев за заровения боклук край Червен бряг: „Бели бизнесмени“ тровят децата ни

0
49
Снимки: ПРБ

До този момент са изкопани 120 тона отпадъци

„Бели бизнесмени“ тровят децата на България. Прокуратурата върши своята работа срещу това. Но и всеки от нас трябва да избере дали да е на страната на олигарсите или на страната на закона. От нашия избор зависи дали ще живеем по-добре в собствената си възродена Родина“.

Това написа в профила си в туитър главният прокурор Иван Гешев, който беше на инспекция край Червен бряг и село Рупци, където е бил заровен част от боклука, който е свързван с дейността на братя Бобокови. Част от заровения незаконен боклук е и опасен, макар и с ниски нива на радиация. Работата на екипите на място се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени братя Бобокови, както и длъжностни лица.

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор – вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.


„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев. Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.

По-рано той коментира пред медиите в отговор на журналистически въпрос, че маститите адвокати защитават такива като Брендо и Бобокови, защото никоя „изнасилена бабичка“ няма техните милиони.

„Кога е казал адвокат, че клиентът му е задържан правомерно. Те нямат задължение да спазват принципа на обективната истина. Това важи само за съда и прокуратурата“, коментира Гешев. „Те си защитават парите, които са откраднати от българските граждани“, добави той.